Sambal Oelek

Ingredienser
  • 10-12 röda chilifrukter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja

Instruktioner
  1. Skär bort stjälkarna från chilifrukterna och skär dem i små bitar. Skala vitlöksklyftorna och schalottenlökarna och skär dem i bitar.
  2. Mixa chilifrukter, vitlök, schalottenlökar och ingefära i en matberedare tills det blir en grov pasta.
  3. Tillsätt salt, socker och citronsaft och mixa igen tills allt är väl blandat.
  4. Hetta upp olivoljan i en kastrull och tillsätt chilipastan. Fräs på medelvärme i ca 5-10 minuter tills pastan blir mörkare i färgen och oljan börjar skilja sig från pastan.
  5. Låt svalna och förvara sambal oeleken i en burk med tättslutande lock i kylen. Smaken blir bara bättre med tiden!

Använd sambal oeleken som smaksättning i wokrätter, marinader, såser eller som krydda till dina favoriträtter. Var försiktig med mängden eftersom den kan vara riktigt het!