Ingredienser
- 10-12 röda chilifrukter
- 4 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 1 msk citronsaft
- 2 msk olivolja
Instruktioner
- Skär bort stjälkarna från chilifrukterna och skär dem i små bitar. Skala vitlöksklyftorna och schalottenlökarna och skär dem i bitar.
- Mixa chilifrukter, vitlök, schalottenlökar och ingefära i en matberedare tills det blir en grov pasta.
- Tillsätt salt, socker och citronsaft och mixa igen tills allt är väl blandat.
- Hetta upp olivoljan i en kastrull och tillsätt chilipastan. Fräs på medelvärme i ca 5-10 minuter tills pastan blir mörkare i färgen och oljan börjar skilja sig från pastan.
- Låt svalna och förvara sambal oeleken i en burk med tättslutande lock i kylen. Smaken blir bara bättre med tiden!
Använd sambal oeleken som smaksättning i wokrätter, marinader, såser eller som krydda till dina favoriträtter. Var försiktig med mängden eftersom den kan vara riktigt het!